Het pad dat je neemt, is het pad dat je kiest... De dag dat je twijfelt is een dag die je verliest...

Kenmerken van het wortel- of stuitchakra:
Plaats: Uiteinde van de ruggegraat.
Kleur: Rood. 
Emotie: Angst. 
Staat voor: Het wortelchakra houdt verband met het zich thuisvoelen en aanwezig zijn in situaties. Als de chakra open is voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.
Te weinig actief: Angst en nerveus, gebrek aan discipline, te mager, gehaast.
Overactief: Materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig, traag.
Kruid/Geur: Ceder.
Edelstenen: Robijn, Kwarts, Obsidiaan, Onyx.
Element: Aarde.
Lichaamsdelen: Benen, botten, dikke darm 
Actie: Ik ben, ik heb.

Tweede Chakra : Bekken- of Geslachtschakra.
Het tweede chakra ligt iets onder de navel, tegenover het heiligbeen. Het is het energiecentrum dat verbonden is met onze sterke emoties en driften. Door dit chakra kunnen we emoties van andere waarnemen. Het tweede chakra heeft ook te maken met seksualiteit. Vrijen komt van bevrijden. Heel veel ziekte symptomen komen voort uit het tweede chakra.

Kenmerken van het bekken- of geslachtschakra:
Plaats: Onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen. 
Kleur: Oranje.
Emotie: Schuldgevoel.
Staat voor: Emotie en seksualiteit, als de chakra openstaat kun je emoties vrij laten gaan en uiten zonder overemotioneel te worden. Je staat open voor voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt.
Te weinig actief: Frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.
Overactief: Overgevoelig, te emotioneel reageren, sexverslaafd, dwangmatig gedrag.
Kruid/Geur: Gardenia.
Edelstenen: Koraal, Agaat.
Element: Water.
Lichaamsdelen: Baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas.
Actie: Ik voel.

Derde Chakra : Zonnevlechtchakra.
Het derde chakra ligt onder de ribbenkast in het maagkuiltje. Het zonnevlechtchakra is het chakra waarmee we indrukken en energie van onze omgeving kunnen opnemen en verwerken. Er zijn in het lichaam zeven zenuwknopen verbonden met de zeven chakra's. Bij het zonnevlechtchakra hoort de zenuwknoop plexus solaris die belangrijke spijsverteringsorganen innerveert (laat werken). Spijsvertering is het opnemen en verwerken van (voedsel) indrukken. Dingen kunnen zwaar op de maag komen te liggen. Hier krijgt jouw ego de grootste opdoffers. Het zonnevlechtchakra is het centrum voor energieverdeling. Waar gebruik je je energie voor? Jezelf organiseren om dingen te doen, de energiepomp voor het fysieke lichaam. Het centrum voor persoonlijke kracht en wilskracht. Het derde chakra is ook het centrum voor buitenzintuigelijk waarnemen, bij uittreding van je bewustzijn uit het fysieke lichaam. Dat gebeurt elke nacht als je droomt. Dan ben je met je lichaam verbonden door het zogenaamde zilveren koord dat vastzit aan de zonnevlecht (hier valt ook onder: astrale reizen, contact met dieren, overleden mensen e.d.) Het zonnevlecht is het chakra voor het uitwisselen van informatie. Uit dit chakra kan energie van jou worden weggezogen of er kan negatieve energie of spanning van anderen binnenkomen. Dit kan o.a. gebeuren in gesprekken die je voert.

Kenmerken van het zonnevlechtchakra:
Plaats: Plexus solaris. 
Kleur: Geel.
Emotie: Schaamte.
Staat voor: Wilskracht en macht, je gedrag in de groep. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering, kun je spontaan reageren en voel je dat je jezelf onder controle hebt.
Te weinig actief: Passief, besluitloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen.
Overactief: Dominant, agressief, overactief.
Kruid/Geur: Gardenia.
Edelstenen: Amber, Topaas, Citrien, Tijgeroog.
Element: Vuur.
Lichaamsdelen: Spierenstelsel, spijsvertering.
Actie: Ik kan, wil.

Vierde Chakra : Hartchakra.
Het hartchakra ligt midden op het borstbeen. Het is het chakra van liefde (universele), de genegenheid, het vertrouwen in contacten met mensen en omgeving, van vreugde en spontaniteit, huilen en lachen, van humor (iemand een warm hart toedragen, mijn hart loopt over van vreugde, hartzeer, hartelijk lachen, iemand iets van harte gunnen, hij heeft het hart op de juiste plaats enz.). Hoeveel mag je van jezelf houden en van de andere? Bij dit chakra hoort ook dat je jezelf niet moet vergelijken met de ander. Ieder mens heeft het recht op zijn blokkades, die geven je de mogelijkheid tot groei, je mag daarover niet oordelen. De energie van het hartchakra is aandacht hebben voor wat er is, zonder waarde oordeel. Ook werkt de vierde-chakra-energie bij genezing. De taak van de therapeut is de ander te laten zien dat zijn/haar problemen misschien wel een cadeautje is, waar hij of zij van moet leren. Dat cadeautje moet hij of zij zelf uitpakken, niet de therapeut.

Kenmerken van het hartchakra:
Plaats: Hart. 
Kleur: Groen.
Emotie: Verdriet.
Staat voor: Het hartchakra staat voor liefde, vriendelijkheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.
Te weinig actief: Verlegen eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitterkritisch.
Overactief: Afhankelijk, bezitterig, jaloers.
Kruid/Geur: Lavendel, jasmijn.
Edelstenen: Emerald, Rozenkwarts, Toermalijn.
Element: Lucht
Lichaamsdelen: Longen, hart, armen, handen.
Actie: Ik bemin en word bemind.

Vijfde Chakra : Keelchakra.
De vijfde chakra ligt ter hoogte van de schildklier. het sleutelwoord is communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Als je iets niet zegt wat je eigenlijk zou moeten zeggen, kun je keelpijn krijgen. Een bijzonder aspect van communicatie is het overnemen van de sfeer of het energie niveau van de ander. Je stelt je in of je stemt je af op die ander. Je schept daarbij een veilig gebied voor die ander. Het contact loopt dan gemakkelijker. Je gaat mee met de ander. Een nadeel in het meegaan met de ander kan zijn dat je jezelf verliest, terwijl die ander zich juist prettiger gaat voelen. Bij jezelf blijven, komt vaak onvriendelijk over. Het je in de ander verplaatsen doen we zovaak, dat we soms denken dat er geen andere vorm van communiceren bestaat. Bij jezelf blijven en je eigen innerlijke stem horen. Telepathie is ook een energie van het keelchakra.

Kenmerken van het keelchakra:
Plaats: Keel. 
Kleur: Blauw.
Emotie: Leugens.
Staat voor: Jezelf uiten, kunnen zeggen wat er in je omgaat. Je kunt jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. Liegen kan dit chakra afsluiten.
Te weinig actief: Angst om te spreken.
Overactief: Je praat teveel, kan niet luisteren.
Kruid/Geur:
Edelstenen: Lapis Lazulli, Turquoise, Groen Aventurijn.
Element: Geluid.
Lichaamsdelen: Keel, oren, armen, handen, mond
Actie: Ik spreek en word gehoord.

Zesde chakra : Voorhoofdchakra.
Het zesde chakra ligt tussen de wenkbrouwen en dan iets hoger : het derde oog. Hier hoort het zien bij.
Er zijn drie vormen van zien : 
- het kijken met de ogen.
- het innerlijk zien, de verbeelding.
- het inzicht of intuitie, je ziet iets in.

Intuitie voltrekt zich vanzelf, daarvan afgeleid, denken kost moeite. Het denken kost moeite, het denken stopt alle andere energieen. Conclusies die voortkomen uit het rationeel denken worden hoger aangeslagen dan de intuitie die vanzelf komt. De echte dingen in het leven vallen niet te bewijzen. Bij het innerlijke zien hoort helderziendheid, het kunnen visualiseren, beelden oproepen.

Kenmerken van het voorhoofdchakra:
Plaats: Voorhoofd tussen de ogen. 
Kleur: Indigo. 
Emotie: Illusie.
Staat voor: Inzicht en visualisatie, als het open is heb je een goede intuitie en kun je fantaseren, heb je voorstellingsvermogen. 
Te weinig actief: Geen visie, geen inzicht, slecht geheugen, rechtlijnig.
Overactief: Te veel in een fantasiewereld leven, kan hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties veroorzaken.
Kleur/Geur: Steranijs.
Edelstenen: Lapis, Saffier, Kwarts.
Element: Licht.
Lichaamsdelen: Ogen.
Actie: Ik zie.

Zevende Chakra : Kruinchakra.
Dit chakra ligt boven de kruin, het is verbonden met de cosmische energie, het weten. Cosmisch weten is het weten, het kennen zonder dat daar een proces aan vooraf gaat. Je weet dat alles vanzelf gaat, er is geen conflict. Vragen vallen weg. Als je je aandacht verplaatst naar het kruinchakra, kun je het gevoel krijgen of je echt thuis bent, in de zevende hemel...

Kenmerken van het kruinchakra:
Plaats: Kruin.
Kleur: Paars.
Emotie: Illusie
Staat voor: Wijsheid en 1 zijn met de wereld. Als deze chakra open is ben je onbevooroordeeld en je bewust van jezlf en de wereld om je heen.
Te weinig actief: Moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, apatisch.
Overactief: Overintellectueel, verwarrig, spiritueel verslaafd.
Kruid/Geur: Lotus.
Edelstenen: Ametist, Opaal, Diamant, Maansteen, Woestijnroos.
Element: Kennis, informatie.
Lichaamsdelen: Zenuwstelsel, hersenschors.
Actie: Ik weet.

Naar boven